Belgisch Bier

Contact

Heb je een vraag? Stel ze gerust.

Wist je dat ...

... chocolade eigenlijk GEEN Belgische uitvinding is. We hebben wel de meeste diverse soorten, en de Belgische kwaliteit is wereld beroemd. Het grootste chocoladefabriek ter wereld staat in Wieze. Barry Callebaut produceert er 270.000 ton chocolade per jaar, grotendeels voor export van ons Belgisch qualitylabel. Jean Neuhaus met de gelijknamige keten is wel de uitvinder van de eerste pralines. Als men spreekt over Belgian Chocolates bedoelt men dan ook meestal onze overheerlijke pralines.

... wafels ook GEEN Belgische uitvinding zijn. De Belgian Waffles zijn wel wereldberoemd omdat Walter Cleyman deze verkocht op de wereldtentoonstelling van 1958. Ze werden daarna een groot succes in Amerika, en vonden zo hun weg naar de rest van de wereld.

... ook bier GEEN Belgische uitvinding is. Simpelweg omdat bier na water de oudste drank ooit is, en België toen dus niet eens bestond. Er zijn recepten van 3900 voor Christus teruggevonden en er zijn vermoedens dat ze 4500 jaar voor Christus ook al bier zopen ;-). België staat wel bekend om zijn vele kwaliteitsbieren (meer dan 2000), en Inbev, onze huisbrouwerij, is intussen de grootste bierproducent ter wereld.

... French Frites dan weer wel Belgisch zijn. Ze werden tijdens de tweede wereldoorlog ontdekt door Amerikaanse soldaten en werden French Fries genoemd omdat ze niet wisten in welk land ze zaten. Vermits er Frans gesproken werd noemden ze het dan maar French Frites (huge mistake).

... Brussels Sprouts dan weer GEEN Belgische uitvinding zijn. De Franse kolonisten noemden het gewoon zo, en exporteerden het onder deze naam naar Amerika. Misschien vonden ze het zelf niet lekker en noemden ze het dan maar Brussels om geen gezichtsverlies te leiden?

... op 1 mei 1904 in het Stade du Vivier d'Oie (De Ganzenvijver) te Ukkel de eerste officiële internationale voetbalwedstrijd op het Europese vaste land werd gespeeld. De wedstrijd tussen België en Frankrijk eindigde toen op 3-3. Het stadion zou het eerste betonnen voetbalstadion van Europa zijn, en wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt voor hockey en tennis.

... in 1961 de Turnhoutse gynaecoloog Ferdinand Peeters het medicament Anovlar op de markt bracht. Dit was de eerste anticonceptiepil die gezond en veilig genoeg was om wereldwijd in productie te brengen.

... de Belgische informaticus Robert Cailliau samen met Tim Berners Lee de grondleggers van het wereldwijde web of het internet zijn. De JPEG extensie hebben we dan weer te danken aan de Belgische wiskundige Ingrid Daubechie.

... de electrische deurbel in 1850 werd uitgevonden door de Belg Polydoor Lippens.

... de saxofoon een uitvinding was van de Belg Adolphe Sax.

... de sport Cricket in de 16 eeuw door Vlaamse migranten werd aangebracht in Engeland. In de eerste vermeldingen van het spel werden de Vlamingen omschreven als Kings of the game. Gelukkig is deze toch beetje weirdo sport veilig in Engeland blijven hangen ;-).

... de eerste rolschaatsen van Belgische makelij waren. De uitvinder Jean Joseph Merlin woonde in het Hoei van de 18de eeuw, maar vergat een patent te nemen op zijn idee, waardoor een Amerikaan later officieel met de uitvinding ... euhm ... wegrolde.

... de Belg Rudy Beckers eind jaren 80 als eerste parkeersensoren op zijn auto installeerde. Hij deed dit omdat zijn vrouw dan niet meer zou moest uitstappen om aanwijzingen te geven tijdens het parkeren. We veronderstellen dat zowel zijn vrouw als de rest van de wereld hem nog steeds dankbaar zijn. Maar net als de uitvinder van de rolschaatsen vergat ook Rudy zijn sensoren te patenteren. Waar blijft die opleiding patenten aanvragen, VDAB?

... de Belgische chemicus Edward De Smedt in 1870 het moderne asfaltbeton ontwikkelde. De Smedt was geëmigreerd naar de Verenigde Staten en werkte aan Columbia University in New York.

... de moeder van onze legendarische kunstschilder Pieter Paul Rubens van Kuringen was. De huidige Maria Pypelinckx straat in Kuringen werd later naar haar vernoemd.

... de eerste stoommotor werd ontwikkeld door de Belg Ferdinand Verbiest. Het was weliswaar voor een speelgoedauto, maar hierbij werd de basis gelegd voor het principe. Hij overleed vroegtijdig door de val van... een paard.

... de eerste bougie en bijhorende verbrandingsmotor is dan weer een uitvinding van Etienne Lenoir. Tot voor kort was de snelste sportwagen ook nog steeds Belgisch. De Gillet Vertigo van Tony Gillet haalt de 100km/u in 3,2 seconden en staat momenteel nog steeds in het Guiness book of Records vermeld als snelste wagen. Intussen zijn er uiteraard nog snellere wagens van oa Lowie Vermeersch en Luc Donckerwolke, die voor het Italiaanse Pininfarina meewerkten aan meerdere nieuwe modellen van Ferrari en Lamborghini.

... de eerste kunststof (plastiek) en meer bepaald Bakeliet ontwikkeld werd door de Belg Leo Baekeland. Bakeliet is ook nog steeds één van de weinige kunststoffen die hitte bestendig is. De walvissen zullen hem eeuwig dankbaar zijn.

... de muziekcassette een uitvinding was van de Belg Gilbert Mestdagh.

... de electrische tram een uitvinding was van de Belg Charles Vandepoele.

... de EURO (het woord) bedacht werd door Germain Pirlot (waar haalt hij het toch ;-)).

... Freongas voor koelinstallaties werd uitgevonden door Frederic Swarts.

... Loperamide (beter gekend als Immodium), Miconazol (Daktarin), Domperidom (Motilium) en Perdolan werden uitgevonden door de Belg Paul Janssen, de latere stichter van Janssen Farmaceutica. Tenminste één Belg die het leven draaglijker heeft gemaakt.

... de Belg Toussaint Fafchamps in 1851 het eerste Europeese machinegeweer uitvond. De wereld is er helaas niet beter door geworden.

... de heerlijke en gezonde groente witloof een uitvinding is van de Belg Frans Breziers. Deze groente is goed voor onze Body Mass Index of kortweg BMI. Dit is dan weer een uitvinding van de Belg Adolphe Quetelet. 

... de oorsprong van muziekfestivals in hun huidige vorm terug gaat naar 1965. Jazz Bilzen aan het kasteel van Alden Biezen was toen één van de eerste en zeker het belangrijkste muziekfestival van Europa. In de nasleep is Torhout-Werchter (het latere Rock Werchter) opgestart en hebben bedrijven als Stage Co in no time wereldfaam verkregen in het bouwen van de mooiste en duurste podia ter wereld. Zo ontworpen zij oa podia voor wereldtournees van U2 en The Rolling Stones. 

... de Oerknaltheorie (of Big Bang Theorie) een ontdekking is van de Leuvense Priester-Professor Georges Lemaître. Dus toch één priester die niet in Adam en Eva geloofde.

... het kleine vliegveld van Kiewit de oudste luchthaven van België is.

... de Smurfen en Kuifje waarschijnlijk de bekendste Belgen zijn. Alleen al van Georges Hergé zijn held werden wereldwijd circa 300 miljoen albums in meer dan 110 talen verkocht.